Salutacions de Llibres

Un torrent de paraules. El lèxic de Joan Santamaria

Acte de presentació del llibre de Joan Veny, lingüista i dialectòleg

Un torrent de paraules. El lèxic de Joan Santamaria
Un torrent de paraules. El lèxic de Joan Santamaria

Acte de presentació del llibre

Un torrent de paraules. El lèxic de Joan Santamaria

De Joan Veny, lingüista i dialectòleg


Bon vespre a tothom,

Dr. Veny, professor Turull, benvinguts.

Moltes gràcies per acompanyar-nos en aquest acte que havia de comptar amb la inestimable presència de Josep Vallverdú, el qual, finalment no pot ser avui amb nosaltres.                                                                                         

El Dr. Joan Veny és mallorquí de Campos i –sense desmerèixer el Dr. Albert Turull– és l’autoritat en dialectologia i lexicologia de la llengua catalana. Catedràtic de la UB i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, com membres de la Secció Filològica de l’Institut són, també, Josep Vallverdú i Albert Turull.

Quan va llicenciar-se en Filologia romànica, la seva destinació va ser la de Catedràtic d’Institut a Lleida. A l’Institut Màrius Torres. Corrien els anys 40 del segle XX.

Va ser durant la seva estada a Lleida que va descobrir l’obra literària de Joan Santamaria, a través de Josep Vallverdú, i ara s’ha decidit a editar-ne l’estudi lèxic. I ha volgut que, tant el continent com el contingut del llibre portin marca de Lleida, raó per la qual ens n’ha confiat l’edició a l’IEI.

Proposta que vam  acceptar, amb uns informes de lectura del tot favorables, com no podia ser d’una altra manera, amb l’honor de la confiança de l’autoritat lexicològica.

Amb aquest estudi lexicogràfic d’una part de l’obra de Joan Santamaria, el Dr. Veny ens acosta l’obra, evidentment; però també ens aboca a la curiositat pel personatge:

  • Un escriptor considerat dels artífexs de la transformació de la vida cultural lleidatana d’inicis de segle XX, partidari d’«d’arreplegar –de l’idioma– el que es puguii per a la creació literària.
  • Que neix a Lleida l’últim terç de segle XIX i que –resseguint l’esbós biogràfic del Dr. Veny– va ser advocat, jutge i canceller del Consolat d’Espanya a Romania i fins a una edat avançada no irromprà en el món de la lletra impresa, el 1915, amb la publicació del primer volum de les Narracions extraordinàries

Per tant, Dr. Veny, moltes gràcies.