Discursos

Guillem Viladot 20 anys de traspàs

Guillem Viladot 20 anys de traspàs
Guillem Viladot 20 anys de traspàs

Enguany fa 20 anys del traspàs de Guillem Viladot, l’escriptor I farmacèutic d’Agramunt. Un esperit del renaixement en la vida del qual convivien art i ciència. 20 anys sense la companyia de l’artista total, perquè Viladot –des de l’Avantguarda amb tots els seus «ismes» i amb Duchamp com a referent– connectava íntimament amb molts dels corrents culturals i artístics de la seva època.

El mateix Joaquim Molas, a la seva Aproximació a la Literatura Catalana del segle XX, presenta Guillem Viladot i Joan Brossa com a poetes que «substitueixen, com  a final ineluctable de la seva aventura, la paraula per la pintura o l’escultura.»

Entre Guillem Viladot i l’Institut d’Estudis Ilerdencs hi ha hagut des de sempre una relació molt especial, que hem mantingut en tant que membres de la Fundació privada Lo Pardal.

Ja al seu dia, la Diputació:

  • Organitzà, a començament dels anys noranta una exposició de poesia visual i en destacava l’excellència de Joan Brossa, Guillem Viladot i Iglesias del Marquet com els tres referents catalans.
  • A través de l’IEI i en coedició amb l’Editorial Columna, es van publicar els 4 volums de la Poesia Completa de Guillem Viladot, edició curada pel Dr. Joaquim Molas.
  • I, també en aquell període de l’aleshores directora de l’IEI, Carme Vidal, es va crear un fons d’imatge gràfica de tota la poesia objectual continguda als tres edificis de Lo Pardal i es va editar el catàleg Objectes de Companyia (l’actual catàleg del Pardal, per entendre’ns).

Per tant, el millor homenatge que podíem tributar a Guillem Viladot no podia quedar, simplement, en el gest anecdòtic o memorialístic, sinó que havia d’aprofundir en aspectes que  explanessin, encara més, l’obra i el llegat viladotians.

Ara, i arran del traspàs de Montserrat Felip, a la Fundació Lo Pardal s’hi suma, a més a més dels espais i dels objectes de companyia, tot el fons documental d’en Guillem i,  novament, la Diputació de Lleida, ara a través del Servei d’Arxius, Estudis i Informació, se’n fa càrrec, de la catalogació del fons documental de l’arxiu de la Fundació Guillem Viladot ‘Lo Pardal’.

Estem parlant d’unes 100 caixes de documents diversos (correspondència, fotografies, galerades, l’obra literària de l’autor, articles de premsa, tríptics i altra mena de documents).

El tractament de tota aquesta documentació permetrà unificar i donar tot el sentit al llegat, i posar-lo a l’abast d’investigadors i públic en general.

El treball de compilació, classificació i digitalització va començar el mes de març, no té una data concreta d’acabament i l’objectiu final és que tota aquesta documentació pugui consultar-se en línia.

Però no només... Amb motiu també d’aquests vint anys del traspàs, tal i com des de la Fundació es va convenir de voler que tot el país el fes reviure, el conjunt d’obra de Viladot, hem programat, des de l’IEI i a l’IEI, aquesta exposició intitulada Guillem Viladot. Retalls. Formes Trobades, que es podrà visitar al Pati del 7 de novembre a al primer de desembre.

I tampoc no s’acaba aquí. Com que l’Editorial Fonoll en la seva política de reedició d’obra exhaurida d’escriptors de les Terres de Lleida ha decidit d’editar una nova edició de La cendra, la primera de les novel·les de Viladot més reeixida, també hi hem col·laborat, per fer-nos partícips, de la producció viladotiana. Tant de la més plàstica com de la del llenguatge de l’alfabet.