Salutacions de Llibres

Golmés dels segles XVIII i XIX

Presentació del llibre Golmés dels segles XVIII i XIX

Golmés dels segles XVIII i XIX
Golmés dels segles XVIII i XIX

Il·lm. Sr. Jordi Calvís, alcalde de Golmés

Sr. Josep Maria Palau, autor de l’obra.

Il·lustre Senyora Montserrat Macià, historiadora de l’Art, exdirectora del Museu de Lleida i de l’IEI.

Interpretant unes paraules de l’alcalde i amic Jordi Calvís a la Presentació que encapçala aquest llibre:

!Què més voldrien, molts ajuntaments, de tenir un personatge com el Josep Maria Palau al poble!

Perquè la feina del Josep Maria complementa, d’una banda, la memòria col·lectiva del municipi, des de la recerca i la precisió historiogràfica; i, d’una altra, perquè en el projecte de futur que com a poble volem construir, és en el passat, també, on trobarem algunes de les eines que ajudaran a fer-lo possible.

Si avui sóc aquí és per dos motius principals, des del punt de vista personal i des del vessant institucional.

  • Primerament, per la relació amb l’alcalde Calvís...
  • I, el segon motiu és que la política editorial de la Diputació de Lleida es basa en dos eixos cabdals:
  • l’edició de llibres de creació i investigació propis, els de la fundació Institut d’Estudis Ilerdencs;
  • i la col·laboració amb les propostes editorials sorgides d’arreu de les comarques de Lleida, sia des dels ajuntaments o els consells comarcals, sia des de les entitats socioculturals o els mateixos escriptors.

Per al sociòleg Maurice Halbwachs «història i memòria són dues maneres de mirar el passat. Des de la raó, la historia. Des dels sentiments i les emocions, la memòria.» I, certament, tal i com ha vingut fent la historiografia els darrers cent anys, «història» i «memòria» han estat els components essencials per explicar el passat dels pobles i les societats.

Aquest magnífic treball és una aproximació minuciosament detallada i precisa a aquella realitat, social, cultural i econòmica del Golmés dels segles XVIII i XIX. Des d’aquella gran ensulsiada que va representar la invasió franco-castellana del 1714 [derrota que posà fi a l’estat català, però no a la nació catalana –com puntualitza Pierre Vilar al seu llibre Espanya i Catalunya–], i fins a la represa cultural de la Renaixença, època marcada també per la industrialització i les lluites socials.

La recopilació històrica del Josep Maria és, sens dubte, una gran aportació a la història del municipi i una oportunitat per conèixer amb més detall la realitat d’aquells segles i tot el que s’esdevingué a Golmés i el seu entorn econòmic, polític i social.

Però no tan sols això, perquè Golmés. Segles XVIII i XIX contribueix a mostrar, a les generacions actuals i futures, l’evolució rural, social i física del municipi i s’afegeix, alhora, a relat històric general del país, perquè la història en majúscules, des dels grans esdeveniments fins a l’explanació més local i anecdòtica, la fem entre tots, des de les grans i tumultuoses ciutats o conurbacions als llogarets més senzills, amagats o enigmàtics del territori.

I aquest és, en definitiva, el gran mèrit i la gran aportació del Josep Maria Palau i el seu llibre.

Per tant, voldria felicitar ben sincerament l’autor:

  • per contribuir, amb aquest valuós treball de recerca, a la restitució de la memòria històrica de Golmés; i, amb aquesta, la d’una part de la de les terres de Lleida.
  • i perquè volem recuperar la història des de tots els àmbits d’expressió possibles, ja que, juntament amb la llengua, el passat és un poderós element d’identificació i de cohesió social i nacional.