Articles d'Opinió

Reivindiquem la força del nostre camp

La Llotja de Lleida ha viscut l’homenatge més important de l'última dècada al sector primari català, l’agricultura i la ramaderia lleidatana, i especialment les dones i els homes que són darrera els productes alimentaris de proximitat.

Reivindiquem la força del nostre camp
Reivindiquem la força del nostre camp

Per aquesta raó, Diputació i Paeria de Lleida hem preparat la preestrena de la pel·lícula ‘Alcarràs’ precisament com un acte de solidaritat i de respecte cap al sector productiu que mou la roda socioeconòmica de Ponent.

Fa unes setmanes, els camps de la Plana de Lleida van patir unes desastroses gelades amb un efecte devastador sobre el cultiu de la fruita lleidatana. Quan els nostres camps perden el seu fruit, l’efecte dominó el notem a totes les nostres llars i carrers comercials. L’any passat, pedregades. L’anterior el confinament. I l’anterior una nefasta campanya pública contra la dignitat de les persones que treballen el camp. La suma de tot plegat és una imatge del sector primari català estereotipada en uns cànons de visió urbanita que ens reduïa a ser el rebost del país i els seus simples cuidadors.

Encara recordo, en mig d’aquell context, la primera trobada que vaig mantenir amb l’equip productor de l’obra de Carla Simón i com des del Patronat de Promoció Econòmica vam veure claríssim que era de justícia apostar pel canvi del relat que patíem, ja que l’equip de la cineasta, amb el bellvisenc Arnau Vilaró de co-guionista, prometien narrar honestament el moment de transformació que viu el camp lleidatà. I l’Os d’Or atorgat per la Berlinale va dinamitar, en només dues hores de passi de la pel·lícula, tots els prejudicis contra els quals lluitem des de fa anys.

A Carla Simón li hem d’agrair, encara no sabem quant, fer-nos entrar per la porta gran a la història del cinema i la cultura catalana mostrant al món la força del nostre camp, i ho fa amb un producte d’una qualitat tan excel·lent com és la nostra fruita i la totalitat dels productes alimentaris de proximitat.

La pel·lícula mostra l’origen esforçat dels nostres productes de la terra, i per això també des de la Llotja hem volgut demostrar la qualitat d’aquests esforços de la nostra gent gràcies a la implicació desinteressada de les Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides de les nostres comarques. És evident que estem d’avant alguna cosa més que un film, volem que signifiqui un canvi de tendència en la imatge del nostre Ponent, i per això la Diputació de Lleida ens hi vam implicar decididament des del minut zero.

Finalment, No puc més que agrair a les més de 500 persones directament implicades en la realització de la pel·lícula, la seva aposta per mostrar sense complexos quina és la força del nostre camp.

Joan Talarn i Gilabert, president de la Diputació de Lleida i alcalde de Bellvís i els Arcs